/ Przepisy / Migdałowa ¶nieżynka

Opis przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło. Porcjami dodać cukier, cały czas miksuj±c. Wybić jajka – po jednym. Wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wlać ekstrakt migdałowy. Wymieszać i przełożyć do foremki (formę dokładnie wysmarować masłem i wysypać m±k±).

Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Zaraz po upieczeniu wyj±ć z formy, by ciasto nie przywarło.

Po wystudzeniu udekorować lukrem (na soku z cytryny, likierze migdałowym i cukrze pudrze). Ozdobić „perełkami” z cukru.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 293
Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed ¶więtami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Kruche ciasteczka

M±kę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...

Ciasto jogurtowe z nutk± pomarańczy

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesian± m±kę kukurydzian± z proszkiem ...

Babeczki truskawkowe

Żelatynę rozpu¶cić w 50 ml gor±cej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. ¦mietankę ubić ...

Wróć do listy przepisów