/ Przepisy / Kapusta z grochem

Opis przygotowania

Groch namoczyć. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, przykryć i gotować do miękkości.

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno pokroić. Włożyć do drugiego garnka. Podlać wodą, przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Przykryć i gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać sporą łyżkę masła. Wrzucić i usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci, dodać do kapusty. Dorzucić ugotowany i odcedzony groch.

Na patelni ponownie rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z kapusty, wymieszać i przelać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Pod przykryciem gotować jeszcze przez 20 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 351
Ewa gotuje - odc. nr 351

Niebawem Boże Narodzenie. To dosłownie ostatni dzwonek, by pomyśleć o świątecznych...

 

Podobne przepisy

Ryba po kantońsku

Orientalny dorsz na parze;-)

Karczek przekładny z kapustą

W jednym garnku...

Luzowane udka kurczaka z rusztu

Marynowane w solance...

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Wróć do listy przepisów