/ Przepisy / Pomidorowa z papryką i ogórkami

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć dalej. Po chwili przełożyć do garnka. Z patelni wymyć smak, płyn przelać do garnka. Postawić na kuchence.

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać słodką paprykę. Gdy się skarmelizuje, zalać odrobiną bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą i papryką.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zahartować i przelać do zupy.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tylko chwilę, zwracając uwagę, by jabłka się nie rozgotowały i pozostały jędrne. Jeśli jabłka są kwaśne, zupę można doprawić odrobiną cukru. Podawać udekorowane natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 233
Ewa gotuje - odc. nr 233

W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...

 

Podobne przepisy

Tagliatelle z marchewki

Makaron... warzywny!

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Marynowany imbir

Znakomity dodatek do sushi, ale nie tylko;-)

Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami

Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!

Wróć do listy przepisów