W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno pokrojone warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.
Dodać przecier oraz pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). Zagotować i zmiksować.
Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wiele mam, babć, opiekunek i przedszkolanek niemal codziennie zadaje sobie...
Bez zabielania!
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Zaskakuje smakiem z powodu wody z... kiszonych ogórków.