/ Przepisy / Pieczeń ze schabu

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół lub pokroić na mniejsze kawałki.

Umyte i dobrze osuszone mięso naciąć w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinać do końca. Oprószyć solą (również między poszczególnymi kawałkami) i natrzeć dżemem. Jabłko i cebulę pokroić w półplasterki, włożyć między plastry mięsa. Wierzch posypać chili. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (natłuszczonego olejem), dookoła umieścić ziemniaki. Udekorować gałązkami rozmarynu.

Naczynie przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 364
Ewa gotuje - odc. nr 364

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy regionalne w nowoczesnym wydaniu....

 

Podobne przepisy

Pierogi z białą kiełbasą

Zaskakujące w smaku;-)

Owsianka z pyłkiem

Idealna na śniadanie!

Zakwas chlebowy

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...

Golonka w piwie

Góralski przysmak nieco inaczej...

Wróć do listy przepisów