/ Przepisy

Szynka pieczona

Domowa zawsze najlepsza;-)

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Sznycel z ryby i kartofla

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...

Karp pieczony w śmietanie

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Polędwica w sianku

Młodziutka wołowinka!

Udka kurczaka w sosie piwnym

Z kaszą i kapustą kiszoną;-)

Leniwe

Kluski z twarogu okraszone masłem szałwiowym;-)

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Makaron z patelni

Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...

Pierś kaczki z sosem wiśniowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Pstrąg z salsą śliwkową

Z delikatnym purée;-)

Dorsz zapiekany z mozzarellą

Cukinie umyć i pokroić w plasterki...

Tataki wołowe

Z polędwicy!

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Szaszłyki z indyczej piersi

W pikantnej marynacie...

Kaszanka z kiszoną kapustą

Kiszka z rusztu inaczej;-)

Cebula prażona

Warto zrobić ją w domu!

Wiener Schnitzel

Kulinarny symbol austriackiej stolicy;-)

Wieprzowina a'la Wellington

Wyjątkowo soczysta!

Podudzia z kurczaka na ostro

Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Kaczka świąteczna

Z buraczkami i chrzanem...

Papryka z kaszą jaglaną

Solidnie nadziana!

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Ziemniaki z mleka

Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!

poprzednia| 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | następna