/ Przepisy / Podudzia kurczaka w czerwonym winie

Opis przygotowania

Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle – najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.

Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.

Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 375
Ewa gotuje - odc. nr 375

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielką, rodzinną winnicę Szawapier w...

 

Podobne przepisy

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów