Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim gęsie udka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Do powideł wlać sok jabłkowy, ocet i sos sojowy. Posłodzić miodem i wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać nóżki. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 3 godziny (przez ostatnie 30 minut bez pokrywki).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz surówką z czerwonej kapusty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...