/ Przepisy / Wieprzowina a'la Wellington

Opis przygotowania

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać. Wszystko razem przesmażyć na oleju (aż cały płyn odparuje).

Z mięsa odciąć końcówki, przepuścić przez maszynkę i połączyć z masą grzybową. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Polędwiczkę przyprawić solą. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.

Na dość dużym kawałku folii spożywczej ułożyć plastry boczku – tak, by zachodziły na siebie. Na boczek nałożyć farsz grzybowy, na grzyby dać obsmażoną polędwiczkę wieprzową i bardzo szczelnie zawinąć – za pomocą folii. Boki zakręcić, całość zrolować tak, by powstał duży „cukierek”. Wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny.

Schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii i przełożyć na ciasto francuskie. Zawinąć (złożenie powinno wypaść na spodzie). Końce skleić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Wstawić na 20-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku.

Wieprzowinę podawać z sałatą z sosem winegret.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 217
Ewa gotuje - odc. nr 217

Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....

 

Podobne przepisy

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Gęsie piersi z kisielem winogronowym

A do tego ryż z rodzynkami...

Wołowina w czerwonym winie

Grecka klasyka na polskim stole;-)

Karp na kapuście z żurawiną

Smażony i zapiekany;-)

Wróć do listy przepisów