Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).
Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.
Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z Krakowa w Tatry czy Beskidy jest już bardzo blisko. I właśnie z powodu...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Zupa gulaszowa z Warmii i Mazur;-)
Przysmak z Lubelszczyzny.
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.