/ Przepisy / Jagodzianki

Opis przygotowania

Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.

Do drugiej miski wsypać m±kę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Większ± czę¶ć wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpu¶cić m±kę ziemniaczan±. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.

Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 367
Ewa gotuje - odc. nr 367

Trzeci, wrze¶niowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...

 

Podobne przepisy

Keks dwukolorowy

Naszpikowany bakaliami...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynow±. ...

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Ciasto z budyniem marchewkowym

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cuk ...

Wróć do listy przepisów