/ Przepisy / Pomarańczowy indyk z grilla

Opis przygotowania

Pierś indyka pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamknąć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.

Przygotować sos. Z pomarańczy wyciąć filety, z resztek wycisnąć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.

Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 392
Ewa gotuje - odc. nr 392

Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...

 

Podobne przepisy

Indyk w rozmarynie

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeci ...

Frytki z pietruszki

Zamiast ziemniaków...

Pieczeń z warzywami

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...

Pizza zawijana

Idealna na imprezę!

Wróć do listy przepisów