Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na ...
Znakomite na śniadanie lub jako deser!
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...