/ Przepisy / Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć dzień wcześniej . Następnie odcedzić, przelać na sicie, zalać świeżą wodą, posolić i podgotować.

Boczek pokroić w słupki i podsmażyć w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby dodać trochę masła klarowanego. Gdy się zrumieni, dołożyć i obsmażyć białą kiełbasę. Następnie dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany czosnek. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i majerankiem. Dodać przecier pomidorowy i wino. Dorzucić fasolę i podlać wodą, w której się gotowała (najwyżej ½ szklanki). Wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.

Podawać z placuszkami z kaszy gryczanej. Można udekorować mikro ziołami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 407
Ewa gotuje - odc. nr 407

Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, więc nie może ich zabraknąć...

 

Podobne przepisy

Kacze udka na soli

Wyjątkowo chrupiąca!

Naleśniki ze szpinakiem

Dla wegetarian!

Wieprzowina a'la Wellington

Wyjątkowo soczysta!

Wróć do listy przepisów