Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Odcedzić, zalać świeżą wodą i ponownie odcedzić.
W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dorzucić warzywa starte na dużych oczkach oraz posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić fasolę. Podlać wodą. Przyprawić majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pokroić i dodać białą parzoną kiełbasę. Gotować tak długo, aż fasola zmięknie.
Zagęścić zasmażką rozrobioną z odrobiną gorącej zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po dwumiesięcznej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki „Ewa...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...
Warstwowa!
Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...