Pieczarki umyć (nie obierać ze skórki), małe zostawić w całości, większe przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (lub olej ryżowy). Usmażyć na dużym ogniu - tak, by pieczarka z wierzchu się zrumieniła, w środku pozostała soczysta.
Do octu winnego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić suszony majeranek (dość dużo). Do tak przygotowanej zalewy wrzucić gorące pieczarki.
Są świetne podane od razu, ale po kilku dniach w lodówce też doskonale smakują, chociażby jako zakąska.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dla wszystkich zmęczonych Bożym Narodzeniem i Sylwestrem kulinarny oddech...
Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...
Przygotować kanapkę z masłem, chlebem i szynką. Pokroić na małe, kwadratowe lub prost ...
Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień prze ...
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. ...