/ Przepisy / Tort prezydent

Opis przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao i sodą. Mleko lekko podgrzać, a następnie dolać do ciasta. Delikatnie mieszając dodać pianę z białek (by się lepiej ubiła, dać szczyptę soli). Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 1 godzinę. Wyjąć, poczekać aż ostygnie.

Z syropu ananasowego, soku z cytryny i spirytusu przygotować poncz: wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem. Do jajek i żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, ubić trzepaczką. Zalać gotującym się mlekiem i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić i cały czas ucierając stopniowo dodawać do masła z cukrem. Wmieszać żelatynę (rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody) i spirytus.

Masę podzielić na pół. Do pierwszej wmieszać łyżkę kakao, posiekane orzechy włoskie (wcześniej polecam je uprażyć) i posiekaną czekoladę. Do drugiej pokrojone drobno kawałki ananasów i sok z cytryny.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe placki. Skropić ponczem. Na dolny placek nałożyć grubą warstwę ciemnej masy, na nią równie obficie masę jasną. Przykryć górnym plackiem.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Nałożyć na tort.

Żelatynę do prezydenta najlepiej przygotować w następujący sposób: łyżkę granulatu zalać w małym naczyniu 2-3 łyżkami wody. Gdy namoknie (ok. ½ godziny), wstawić do garnka z gorącą wodą. Mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 42
Ewa gotuje - odc. nr 42

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...

 

Podobne przepisy

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Ciasto warzone

Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Wróć do listy przepisów