/ Przepisy / Zupa jarzynowo-ogórkowa

Opis przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle i zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez 30 minut.

Następnie dodać ogórki starte na grubej tarce, wodę z kiszenia oraz kaszę jaglaną (najpierw przelać wodą na sicie, aby nie była gorzka). Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować przez 15 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 391
Ewa gotuje - odc. nr 391

Tym razem krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od przyrządzenia błyskawicznego...

 

Podobne przepisy

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Wiosenna zupa z rzodkiewką

Przed pieczystym w sam raz;-)

Flaczki jarzynowe

Z naleśnikami "z wczoraj";-)

Wróć do listy przepisów