Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia odcedzić i przepłukać na sicie.
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać namoczoną fasolę. Wlać ok. 2 l wody. Posolić. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę (w szybkowarze wystarczy 30 minut).
Dodać warzywa (oprócz cebuli) pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Gotować przez ½ godziny.
Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać trochę gorącej zupy, wymieszać i przełożyć do garnka.
Podawać z pieczywem. Można udekorować pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, chętnie sięgamy po receptury na...
Z ziemniakami, smażoną wątróbką, pieczarkami i jajkiem poszetowym!
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...