Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.
Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...