Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed Bożym Narodzeniem w programie nie może zabraknąć świątecznej atmosfery!...
Smaczny krem w wersji wege;-)
Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...