/ Przepisy / Sernik lwowski

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.

Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 358
Ewa gotuje - odc. nr 358

Ponieważ Ewa uwielbia odkrywać nowe smaki, postanowiła udać się w kulinarną...

 

Podobne przepisy

Tarta z malinami

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...

Brulee owocowe

Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...

Pianka truskawkowa

Na spodzie z ciasteczek;-)

Czekoladowy mus z awokado i banana

Po ciężkim dniu w pracy...

Wróć do listy przepisów