Kiszone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Zalać wywarem i postawić na kuchence. dodać pokrojoną botwinkę (bez liści) i zagotować.
Do gorącej zupy wrzucić posiekane liście botwiny. Wlać zakwas i wystudzić.
Posłodzić miodem. Dorzucić pokrojone warzywa i zieleninę. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać z kostkami lodu z sokiem cytrynowym. Można też zamrozić wodę z plasterkami cytryny na dnie miseczek, a następnie nalać do nich chłodnik.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Z melonem i papryką;-)
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...