Żółtka wybić do miski (białka można zamrozić do innego deseru). Dodać erytrol, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.
Do serka mascarpone porcjami dodać przestudzone żółtka i zmiksować (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Zieloną herbatę matcha wsypać do miseczki. Zalać wodą o temp. ok. 80 st. C. Rozpuścić. Wlać likier. Wymieszać. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie słoiczków lub pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dać trochę masy. Na masę konfiturę borówkową i znowu nasączone herbatą ciastka, następnie ponownie masę. Udekorować posiekanymi pistacjami i herbacianym proszkiem matcha. Schłodzić w lodówce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Belgijski przysmak nieco inaczej!
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...