Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułka tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...
Jabłecznik w szkle...
Klasyk z Francji;-)
Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...