/ Przepisy / Paella po zawojsku

Opis przygotowania

Rosół zagotować. Dorzucić szafran. Wymieszać i odstawić, by się zaparzył.

Mięso przyprawić solą i pieprzem, kurczaka dodatkowo oprószyć papryką.

Na dużej patelni (najlepsza będzie taka do paelli – z cienkim dnem i niskim rantem) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso.

Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek oraz fasolkę (można ją pociąć na mniejsze kawałki) i paprykę pokrojoną w słupki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Wsypać ryż. Wlać gorący bulion z szafranem. Wymieszać i gotować na małym ogniu niemal do miękkości, ale już nie mieszać (w przeciwnym razie powstanie risotto a nie paella).

Gdy ryż wchłonie cały płyn zwiększyć ogień i poczekać, aż paella zacznie wydawać odgłosy strzelania (między ryżem a patelnią powinna powstać skorupka).

Podawać z cząstkami cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 455
Ewa gotuje - odc. nr 455

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe...

 

Podobne przepisy

Lodowa z melonem

Sałatę umyć i poszarpać do miski...

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Pokusa Janssona

Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...

Krem z porów

Trochę inna jarzynowa;-)

Wróć do listy przepisów