/ Przepisy / Pesto z makaronem

Opis przygotowania

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek zmiksować. Dodać orzechy, ponownie zmiksować. Następnie dorzucić świeżą bazylię i - kto chce - natkę pietruszki (dla koloru). Posolić. Zmiksować na jednolitą masę. Dolać ocet balsamiczny, cały czas miksując cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotować al dente (postępować wedle przepisu na opakowaniu, najczęściej gotujemy 6-7 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy). Na patelni mocno rozgrzać masło. Jak będzie miało złoty kolor, dodać makaron i wymieszać - tak, by cały pokrył się rozgrzanym tłuszczem.

Dodać łyżkę sosu pesto i równomiernie rozprowadzić po makaronie (jeśli sos jest zimny, można go podgrzać). Oprószyć tartym oscypkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 4
Ewa gotuje - odc. nr 4

Ewa Wachowicz przygotuje pesto z różnych rodzajów orzechów. "Domowy sos...

 

Podobne przepisy

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Schab i pieczarki z rusztu

W marynacie z musztardy...

Kacze piersi w pomarańczach

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Wróć do listy przepisów