Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Przeciąć na pół i łyżeczką usunąć pestki. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Papryczkę (dla kontrastu kolorystycznego dać zieloną) przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne (one są najostrzejsze), bardzo drobno posiekać i dodać do pomidorów.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do warzyw. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać sok z limonki (może być też sok z cytryny), wymieszać i dolać oliwę. Na samym końcu dodać posiekany pęczek świeżej kolendry. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Filety z soli ugotować na parze - do wody dodać kilka ziarenek ziela angielskiego (kto chce może oprószyć rybę solą i pieprzem). Rybę przełożyć na talerz, dodać salsę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz ugotuje na parze solę, którą poda z salsą pomidorową....
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...
Marynowana w musztardzie i majonezie!
Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...