Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonyc ...
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...