/ Przepisy / Wuzetka

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Następnie wsypać mąkę i mąkę kartoflaną, przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do prostokątnej formy (blacha natłuszczona masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić na około 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić (wystarczy ½ szklanki wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z ½ cytryny. Zmiksować. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną – szpatułką lub drewnianą łyżką.

Wystudzony placek przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nałożyć masę serową, równo rozłożyć i przykryć drugim plackiem. Wyrównać brzegi. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.

Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki.

Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 211
Ewa gotuje - odc. nr 211

Tym razem Ewa zaprasza na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie porowym,...

 

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z mango

Mała rzecz a cieszy!

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Drożdżówki z serem

Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...

Wróć do listy przepisów