Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.
Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta.
Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzisiaj Ewa Wachowicz zaprasza na kurczaka w sosie sherry z prażonymi migdałami....
Deserowa wariacja na temat risotto...
Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...