Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić.
Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie lub alkoholu, np. brandy). Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić „cygaro". Owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Upiec na grillu z każdej strony.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na sezon pikników Ewa poleca kotleciki mielone na patyku i sałatkę z trzema...
Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...
Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...
Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...