Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotować al dente. Przed podaniem usmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Cukinie pokroić na paseczki na mandolinie. Fenkuł pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wszystko razem przesmażyć na klarowanym maśle.
Z grejpfruta wykroić filety, rozdrobnić, lekko posolić, dolać oliwę, dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę.
Z sandacza wykroić filety, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i odstawić na 10 minut. Usmażyć z obu stron na klarowanym maśle - najpierw przez 3-4 minuty skórą do dołu, następnie obrócić i dosmażyć. Masło można aromatyzować tymiankiem lub czosnkiem. Rybę można też ugotować na parze.
Cukinię z fenkułem przełożyć na talerz, nałożyć 2-3 filety z sandacza, dookoła ułożyć topinambur. Udekorować sosem z grejpfruta i kwiatami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sandacz z cukinią i piramida limonkowa na deser
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Kluseczki z sera i grysiku;-)