/ Przepisy / Otoczaki dunajeckie

Opis przygotowania

Przygotować farsz. Jajka ugotować na twardo. Grzyby podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Fasolę namoczyć (8 godz. w letniej wodzie). Następnie gotować do miękkości w tej samej, lekko posolonej wodzie (około 3 godz.). Cebule pokroić i przesmażyć.

Po ostudzeniu zmielić fasolę na „miazgę", dodać cebulę, jajka i mąkę ziemniaczaną, po czym wyrobić masę fasolową, przyprawiając do smaku. Formować owalne „otoczaki", nadziane połówką ugotowanego jaja lub grzybami. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na średnio głębokim tłuszczu w temp. 180 st. C.

Otoczaki najlepiej smakują z surówką z kapusty białej lub innymi „soczystymi", podane w „chmurce" sałaty z cząstką pomidora. Do popicia zalecany jest naturalny jogurt lub prawdziwe kwaśne mleko.

Przepis autorstwa Justyny i Adama Gancarków z Jamnej. Nagroda miesiąca!

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 108
Ewa gotuje - odc. nr 108

”Otoczaki dunajeckie i placek gaździny” Tym razem Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Sos jogurtowy z czosnkiem i miętą

Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i ...

Oliwki z chlebem, serem i warzywami

Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...

Domowy chrzan

Świeżo tarty, na occie jabłkowym!

Ziemniaki w boczku

Świetne na przystawkę...

Wróć do listy przepisów