Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią buraczki - pokrojone na cienkie jak pergamin plastry (na szatkownicy do ogórków).
Czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać miód i kumin, wymieszać. Wlać ocet, następnie olej. Przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Sos przelać na buraczki. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (przez minimum 2 godziny).
Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szynka świąteczna, carpaccio z buraczków i babka cud. Tuż przed Niedzielą...
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...
Oliwki wsypać do miseczki...
Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...