Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkować, podsypując mąką. Nożem wyciąć koło wielkości dna formy. Włożyć do blaszki, boki na całej wysokości wykleić paskami wyciętymi z reszty ciasta. Połączyć palcami - tak, żeby uzyskać jednolitą powierzchnię, bez dziur i szczelin. Nakłuć widelcem.
Na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyjąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut.
Na patelnię wlać miód. Dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz skórkę otartą z pomarańczy, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Przyprawić do smaku cynamonem - nie za dużo. Zagotować i odparować. Wyłożyć na tartę. Posypać płatkami migdałów i pestkami dyni. Zapiec w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...