Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 45 minut. Wystudzić.
Na mleku ugotować gęsty budyń. Wystudzić, następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Dodać kieliszek spirytusu.
Przygotować masę. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodać kajmak - cały czas ucierając. Pod koniec dolać spirytus.
Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu udekorować masą kajmakową, obsypać siekanymi orzechami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku - 10 minut, 200 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku - gołąbki ziemniaczane i tort orzechowy
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Deser po krakowsku!
Smaczny przekładaniec;-)