/ Przepisy / Tataki wołowe

Opis przygotowania

Cukier z pieprzem wymieszać w proporcji 1:1. W tak przygotowanej panierce obtoczyć mięso. Usmażyć z każdej strony na bardzo rozgrzanej, suchej patelni, po czym odstawić do wystudzenia.

Winogrona umyć. Papryczkę chili posiekać (można usunąć pestki), cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną papryczkę chili, przesmażyć. Dorzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przekrojone na pół winogrona. Przyprawić kminem rzymskim, pieprzem syczuańskimi i goździkami. Dolać ocet. Posłodzić. Wymieszać i udusić.

Groszek wrzucić do miksera. Zmiksować, dolewając stopniowo gorący rosół. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać tyle mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję. Na samym końcu doprawić wasabi, dodać sezam. Wymieszać. Można dodać trochę groszku konserwowego.

Mięso pokroić w cienkie plastry. Na płaski talerz nałożyć purée z groszku, na purée chutney z winogron i wołowinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 226
Ewa gotuje - odc. nr 226

W programie zobaczymy jak przygotować meksykańską tortillę na mące gryczanej,...

 

Podobne przepisy

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Polędwica w sianku

Młodziutka wołowinka!

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Wróć do listy przepisów