/ Przepisy / Roladki z kurczaka

Opis przygotowania

Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki, chwilę podgrzewać.

Żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać bułkę tartą, wymieszać i przełożyć do rondelka z rosołem. Podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego nadzienia.
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, na każdy kotlecik nałożyć trochę nadzienia, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką i obrumienić na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, dodać przyprawy i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić rosołem i zagotować. Jeśli zostało trochę nadzienia, można je dodać do sosu (będzie słodki).
Obsmażone roladki włożyć do sosu i dusić na małym ogniu przez około 30 minut - do miękkości.

Podawać z domową sałatką z ogórków i papryki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 143
Ewa gotuje - odc. nr 143

W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...

 

Podobne przepisy

Pesto z makaronem

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...

Pierogi z białą kapustą

Wedle receptury z domu rodzinnego Ewy!

Kotlety de volaille

W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...

Wróć do listy przepisów