/ Przepisy / Schabowy z kością

Opis przygotowania

Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z purée oraz mizerią.

 

Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski lub poszatkować wzdłuż. Oprószyć solą, wsypać koperek, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać wodę.

Na desce ułożyć kilka plastrów ogórka – tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły długą wstążkę. Zwinąć i ułożyć na talerzu. W ten sposób zrobić kilka „różyczek”.

Jogurt wymieszać z miodem i octem jabłkowym. Polać ogórki. Udekorować koperkiem.

 

Ziemniaki obrać i wraz z czosnkiem ugotować w mleku z osoloną wodą (w proporcji 1:1). Odcedzić. Dodać wasabi, zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Wlać olej lniany i ugnieść tłuczkiem.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 336
Ewa gotuje - odc. nr 336

Wiele osób uważa, że polska kuchnia jest niezdrowa, przepisy mało wyszukane...

 

Podobne przepisy

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Schab wędzony na herbacie

Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć nią mięso ...

Eskalopki z boczniaków

Grzyby w cieście naleśnikowym...

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Wróć do listy przepisów