Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki, chwilę podgrzewać.
Żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać bułkę tartą, wymieszać i przełożyć do rondelka z rosołem. Podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego nadzienia.
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, na każdy kotlecik nałożyć trochę nadzienia, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką i obrumienić na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, dodać przyprawy i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić rosołem i zagotować. Jeśli zostało trochę nadzienia, można je dodać do sosu (będzie słodki).
Obsmażone roladki włożyć do sosu i dusić na małym ogniu przez około 30 minut - do miękkości.
Podawać z domową sałatką z ogórków i papryki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
W delikatnym sosie śmietanowym...
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...
Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...