Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować miętą. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, ogórkiem itp.).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W dzisiejszym odcinku Ewa przygotuje potrawy na grilla. Będzie pieczony...
Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...