Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.
Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).
Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku (kratka jest niebywale przydatna do tej potrawy, jak też do pieczenia małych kiełbasek – na raz można przewrócić na drugą stronę cały tuzin).
Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda.
Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz powraca na Wasze ekrany po wakacyjnej przerwie. W tym odcinku...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...